WimhComputers IT-Services


nieuwe pcs
WIFI

Internetsnelheid verbeteren: WiFi-routertips

Voor de internetsnelheid is het naast de invloed van de routereigenschappen ook erg belangrijk wat de plek is waar je router staat/hangt.
  • Zorg voor zo weinig mogenlijk muren/wanden tussen jou en het modem
  • Geen zin om te investeren? Hang dan Uw modem buiten de meterkast
  • Plaats de modem in het midden tussen je appataten die gebruik maken van internet.
  • Plaats de router tussen de 1-2 meter hoogte op een vrije plek of bevestig deze rond deze hoogte op een vrije plek aan de muur.
  • Wanneer mogelijk, plaats de router dan niet in de buurt van andere apparaten die mogelijk op hetzelfde kanaal signalen uitzenden zoals een magnetron, DECT telefoon, babyfoon en andere apparaten die staling veroorzaken.

Het bereik van draadloos wifi wordt onder andere negatief beïnvloed door

Muren of vloeren van gewapend betom
Metalen oppervlakken
Invloed van andere draadloze wifi apparatuur
Invloed van Bluetooth apparatuur
Draadloze alarm installaties
Magnetron

Welke soorten WiFi-routers heb je?

Je hebt verschillende frequenties waarop een draadloze router kan werken. Op 2,4 GHz en op 5 GHz. Sommige routers kunnen op de ene frequentie werken en andere weer op de andere frequentie. Ook zijn er routers die op allebei de frequenties werken. De ene frequentie is vaak drukker bezet dan de andere. De frequentie die het minst rondom het huis wordt gebruikt (of wordt verstoord door andere apparaten) leidt tot sneller internet. De keus voor een router met een bepaalde frequentie kan dus al snelheidswinst opleveren alhoewel je er wel op moet letten dat de apparaten waarmee je op internet wilt wel allemaal de frequentie kunnen ontvangen waarvoor je kiest.

Wanneer je router zowel 2.4 GHz als 5GHz tegelijk kan ondersteunen da is het aan te raden om voor 1 vaste frequentie te kiezen.

Hieronder vind je de voor- en nadelen van de verschillende frequenties:

2.4 GHz

Voordelen
Nadelen
Groot bereik en gaat goed door muren heen Magnetrons, babyfoons, draadloze telefoons, slimme lampen en sensoren voor je garagedeur zitten allemaal op 2,4 GHz
Wordt door bijna ieder apparaat ondersteund!

5 GHz

Voordelen
Nadelen
Hogere maximale snelheid Alleen voor binnen
Weinig last van storing door andere apparaten Wordt niet door ieder apparaat ondersteund.

Maximale internetsnelheid per WiFi-standaard

Er bestaan verschillende WiFi-standaarden die ieder een eigen maximale internetsnelheid toestaan. Kijk hieronder welke WiFi-standaard welke maximale snelheid heeft. Let er dus op dat je een draadloze router neemt met een WiFi-standaard die jouw internetsnelheid ondersteund.

Het juiste WiFi-kanaal kiezen

Het WiFi-signaal kan via een aantal kanalen verzonden worden door een WiFi-router. Vaak is het ene kanaal al drukker dan het andere omdat bijvoorbeeld veel van je buren al op één bepaald kanaal zitten. In dat geval kan het slim zijn om voor een ander kanaal te kiezen dat minder druk is. Dit kan je internetsnelheid en signaalsterkte verbeteren. Je hebt de keuze uit de volgende kanalen:

Bij 2.4 GHz heb je de keus uit de kanalen 1-13.

Bij 5 GHz heb je de keus uit de kanalen 36, 40, 44 en 48.Wil je het écht goed geregeld? Neem dan contact op met Wimh Computers & IT-services
 
wimh menu
Home | About | Services | Contact | ©2018 Wimh Computers & IT-Services